Sochy z písku v Písku

25. 06. 2007 14:03:28
Ten kdo zavítá do malebného jihočeského města Písku nemůže při procházce městem vynechat nábřeží kolem řeky Otavy, která tímto městem protéká a dává městu své osobité kouzlo a poetičnost. Tu návštěvník ocení především v podvečerních hodinách, kdy pouliční lampy osvětlují promenádu kolem řeky, z jedné strany lemované chvilku parkem, pak širokým jezem a architektonicky pozoruhodnou moderní stavbou místními lidmi příznačně označenou Titanic. Ten není pouze bytovým domem s byty s výhledem na poklidnou hladinu řeky, ale je domovem i pro spousty obchůdků včetně příjemné cukrárny, kde je stále plno. Zapomenout nemůžeme na píseckou chloubu a to na kamenný most, druhý nejstarší ve střední Evropě (jihočeši jej však hrdě považují a možná právem za nejstarší). Ten je v nočních hodinách osvětlen silnými reflektory které zvýrazňují krásu nejenom samotného sedmi obloukového mostu ale i úchvatných soch lemujících po obou stranách most a které tak ještě zdůrazňují historický význam této stavby.
princezna a drak
princezna a drakJosef Štědronský

V současné době na tomto místě naleznete ještě jednu zvláštnost, co se týče data vzniku nejmladší.

Jedná se o dílo zručných mladých studentů ze Střední uměleckoprůmyslové školy z Plzně, pod jejichž rukama vzniklo ze 120 tun navezeného písku šest soch s pohádkovými motivy.

Ačkoliv jejich výtvor vznikl již před více než měsícem při příležitosti akce "Cipískoviště aneb Letos si hrajeme na nábřeží", tak i přes působení různorodých vlivů počasí jsou sochy stále jako "živé" a poutají největší pozornost tudy procházejících turistů.

Pohádkové motivy těchto umně vyhotovených soch jsou nadšením pro dětské oči a nostalgickou vzpomínkou nás dospělých na doby, kdy jsem věřili na pohádkové draky, vodníky či zlé babizny. Při pohledu na jejich ztvárnění si "chtě nechtě" vzpomenete na nejednu pohádku, kde se tyto postavy objevují. Při pomyšlení že tyto výtvory v nadlidské velikosti mají na svědomí již téměř dospělí lidé si zároveň uvědomíte, že nejenom děti si můžou a umí hrát.

Město Písek tak na určitou dobu získalo novou atrakci, která může být lákadlem na další akci, která za rok proběhne tentokrát pod názvem "... hrajeme si ve Sladovně" . Zároveň může být inspirací pro další města, kdy ze zajímavého nápadu se dá vytvořit pro budoucnost nová tradice, která městu zajistí nejen větší věhlas ale přitáhne pozornost většího počtu turistů což se výrazně projeví na příjmech do městského rozpočtu. To je v dnešní době pro naše města a obce důležitý faktor, zvláště s přihlédnutím k nejnovějšímu poznatku, že čeští turisté začínají znovu objevovat krásu své rodné země.

Autor: Josef Štědronský | pondělí 25.6.2007 14:03 | karma článku: 9.77 | přečteno: 572x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 490 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 796
Sleduji všední věci našich nevšedních životů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...