Rambo je zpátky - hurá!

17. 07. 2007 12:56:38
Trajler k filmu by mohl začínat klidně takto. John Rambo si po odchodu ze Států užívá podzim svého života kdesi v Thajském městečku, když se v jeho denní obchodní rutině (drogy nebo zbraně – obojí je ve filmovém US průmyslu v módě) objeví sympatická dívenka, která se zamiluje do staříkova smyslu pro humor a životního nadhledu. Ve veselém duchu společně tráví chvilky při večerních rozpravách o názorech na život, když tu jednoho dne znenadání zasáhne místní polovojenská skupina a unese několik vesničanů včetně Johnovo oblíbené Marušky. Chvilka Johnova váhání a pár letmých vzpomínek za účelem zjištění skutečné citové vazby k onomu děvčeti a už si shání v haraburdí garáže v hluboko ukryté krabici svojí čelenku, pověstný Rambo nůž který za ta léta odpočinku povyrostl do obludných rozměrů a neméně známý luk, který mimo jiné pamatuje sestřelení vrtulníku výbušným šípem. Rambo je zpět, můžeme se těšit.

Lions Gate Films

Useknuté hlavy létají vzduchem jako ve videích teroristů vysílaných na Al-Džazíře, projektily kulometu trhají lidská těla na miliony malých částí a to vše doprovází typicky Stallonův výraz v obličeji nazvaný „právě tlačím – nerušit“ nebo „nenávidím všechny, včetně sebe“.

Byl jsem také fanda jeho Ramba, jeho Rockyho, tyto postavy mě zasáhli v dobách puberty a dobře si pamatuji, že mým snem a mých vrstevníků bylo vlastnit nůž který měl u pasu Rambo. Proto se na film také půjdu do kina podívat. A o to přece po letech půstu diváckého zájmu Stallonemu jde. Rambo je Rambo. Legenda.

Ale co jinak? Na snímcích z filmu na mě kouká šedesátiletý stařík s načerno obarvenými vlasy, který se snaží divákovi vykompenzovat svou již akční nevěrohodnost hraničící až se směšností díky svému věku historicky největší brutalitou tohoto filmu. Ona krvavá řež která přinesla slávu jiným snímkům zároveň slouží i jako prostředek pro upoutání pozornosti. Nálepka nejbrutálnějšího filmu roku nějaké nové diváky určitě naláká.

I přes několik plastických operací se tvář herce zdaleka nepřibližuje vizáži, která je prezentována na úvodním plakátu k filmu. A tak raději půlku Stalloneho obličeje schovali za obří nůž. I jakožto předzvěst toho, co nás ve filmu čeká.

Šedesátiletý Stallone musel zapracovat na své tělesné postavě, nadopoval ji testosteronem a růstovým hormonem a jeho prohlášení ocitované v tisku že : "Tyto přípravky posilují vaše tělo a vy se cítíte a vypadáte dobře" neudělalo příliš dobře vzhledem k současnému celosvětovému tažení proti dopingu a užívání anabolik.Tuto větu pronesl, když musel v Austrálii platit pokutu za dovezení těchto zakázaných látek do země. A to vše právě v době, kdy v Barmě natáčel pokračování Ramba a do Austrálie si odskočil, aby zde propagoval toho času aktuální snímek s pokračováním o jeho neméně úspěšné legendě boxeru Rockym Balboou.

Stallone po letech pokusů o účinkování v komediích a jiných filmových žánrech zjistil, že navždy bude zafixován jako představitel akčních postav a tak se k nim vrátil. Poslední filmy jako „Sejměte Cartera“ nebo „Ve jménu Angela“ však všeobecně nezaujaly. Proto se rozhodl oprášit myšlenku pokračovat v hitech, které mu zajistili celosvětovou slávu. Neboť vzhledem k němu bude platit jediná rovnice: Stallone = Rambo, Stallone = Rocky. Nic víc od něj fandové nechtějí.

Svým několikaletým váháním ohledně pokračování či nepokračování Ramba však propásl několik možností ohledně děje příběhu, neboť se situace na mnoha místech světa stabilizovala a tak se musel nakonec spokojit se zasazením příběhu do ne příliš atraktivního prostředí jihovýchodní Asie. A tak v průběhu let avizované verze o Rusku, Bosně či Íráku vzali za své.

Tento filmový počin určitě nové fanoušky Stallonemu nepřinese, mladí jsou dnes uneseni jinými filmovými postavami – mladšími a dynamičtějšími. Jim celková problematika kolem Ramba bude cizí. Film je určen pro ty, kteří byli v té době aktuálně zasaženi jedničkou a dvojkou o Rambovi, sháněli na tržištích pro sebe či pro děti Rambo nože s kompasem a mladí kluci zjišťovali v časopisech, jak se dají vybudovat podobné svaly. Rambo byl prostě víc, než jenom pouhým filmem. A pro mnohé i co se politické stránky týče.

Závěrem jen lze doufat, že Stallone vzhledem ke své tvůrčí krizi neuskuteční myšlenku, na kterou jej kdysi přivedl jeden jeho fanoušek s dotazem, kdo by vyhrál, kdyby proti sobě stanuli Rambo s Rockym. Herec tenkrát odpověděl, že jej tato myšlenka nikdy nenapadla, ale že by tento film zajisté zaručil velký komerční úspěch.

Jo a koho že by nechal vyhrát? Řeknu vám to - Rockyho. Tato postava je mu sympatičtější. Některé rysy jeho povahy ale i životní kotrmelce prý mají podobné.

 

 

Autor: Josef Štědronský | úterý 17.7.2007 12:56 | karma článku: 9.41 | přečteno: 1119x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 796
Sleduji všední věci našich nevšedních životů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...